Nyttig viden om irritabel tarm​ – sådan lindrer du tilstanden

Oplever du perioder med smerte eller ubehag i maven blandet med forstyrrelser af afføringsmønstret? Det kan være et tegn på irritabel tyktarm, som cirka 16 procent af alle danskere i aldersgruppen 18-50 opfylder kriterierne for.

 

Her på siden kan du få mere viden om tilstanden, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, og hvornår du skal søge læge.

Hvad er irritabel tyktarm?

Irritabel tyktarm – også kaldet colon irritabile eller IBS (irritable bowel syndrome) – skyldes en forstyrrelse i tarmens funktion som transportorgan. Det har vist sig, at irritationen stammer fra hele fordøjelseskanalen og altså ikke tyktarmen alene.

 

Personer med irritabel tyktarm får ofte lidelsen i løbet af barndommen eller i den unge voksenalder og bliver for mange en livslang følgesvend.

Hvad er årsagen til irritabel tyktarm?

Årsagen til tilstanden er ukendt, men har du først fået det konstateret, kan der opstå en øget følsomhed i tarmen for komponenter i fødevarer, du derfor bør holde dig fra.

 

Stress, angst og problemer i hverdagen har også vist sig hos mange af dem, der oplever mavegenerne, men ingen af faktorerne betegnes som en decideret årsag.

Symptomer på irritabel tarm

Smerter og ubehag i maven er typiske symptomer. Forstyrrelser i afføringsmønstret, hvor der veksles mellem diarré og forstoppelse, er også et typisk symptom. Mønstret varierer over tid fra person til person, men det efterfølger typisk en periode med ubehag i maven.

 

Der kan både opstå ændringer i afføringens form og udseende samt hyppighed, hvor også lugtgener er udtalte. Typisk er der tale om slim i afføringen, og mange klager over, at maven bliver oppustet i løbet af dagen, der gør, at man ligner en gravid.

 

Mange oplever også smerteanfald i maven, der lindres efter afføring.

Hvad skal du særligt være opmærksom på?

Irritabel tyktarm er ikke farligt, og du har heller ikke forhøjet risiko for at udvikle andre sygdomme i tyktarmen såsom kræft. Alligevel er der enkelte symptomer, der er vigtige at være opmærksom på.

 

Opdager du blod i afføringen eller ufrivilligt vægttab, er det ikke tegn på tilstanden, og du bør derfor snarest kontakte din læge.

Hvordan behandles irritabel tyktarm?

Det vigtigste er først at udelukke en alvorlig sygdom, hvorfor der kigges på symptomer. Bekymringen i sig selv er ofte årsag til, at en irritabel tyktarm er kontinuerligt generende. Har man udelukket noget alvorligt, er det ofte tilstrækkelig behandling i sig selv.

 

Dog er der en del ting, du selv kan gøre for at undgå mavegener. Få mere viden om dem herunder.

Ernæringsrigtige måltider og vand

Hvis du spiser regelmæssige ernæringsrigtige måltider uden et stort indhold af fedt, er det en god start.

 

Forstoppelse bedres også ved at spise fiberrigt mad, men for stort fiberindhold i kosten kan gøre oppustetheden værre.

 

Spis hellere flere små måltider i løbet af dagen i stedet for få store – og hold dig eventuelt fra mad, der giver gener såsom kål, bønner, chili og løg. Sørg også for at få tilstrækkelig væske (helst 2 liter vand) dagligt og undgå for meget kaffe og alkohol.

Medicinsk behandling

Lægemidler kan behandle både diarré og mavekramper. Afføringsmiddel er også en mulighed, men bør bruges så lidt som muligt.